Orosz Balázs

Orosz Balázs

Diplomás szupervízor, coach és képződő családterapeuta

Telefon: +36 30 289 2348
Email: oroszbalazs71[#]gmail.com

Magamról

Családállítással 2006 óta foglalkozom, amellyel egy betegséggel történő birkózás közben találkoztam.

Feleségem ajánlott egy könyvet, amitől idegenkedtem. Némi halogatás után kiválasztotam a legrövidebb fejezetet, hogy gyorsan túlessek rajta, azóta tart a kapcsolatom ezzel a módszerrel.

Képzéseimet a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Magyar Családterápiás Egyesületnél végeztem, ami alatt nagyon sok támogatást kaptam feleségemtől, családomtól.

Örömmel tölt el, hogy Dr. Balogh Kálára, Dr. Hézser Gábor és Dr. Rátay Csabától tanultam a családterápiát, és hálás vagyok, hogy Bán Zsuzsanna, Wiesner Erzsébet és Dr. Török Iván tanítványa voltam a szupervizor, és a coach képzésben.

Köszönöm Mattyasovszky László barátságát, aki mellett a legtöbbet tanultam. Iránymutató az ő szemlélete, látás- és munkamódja a struktúra- és családállítást illetően.


Ahogyan a családállításról gondolkodom:

A családállítás rövidsége miatt nem terápia, de lehet terápiás hatása, és jól használható egy hosszabb terápiás folyamat részeként.

Integratív beavatkozási módszer, amely többek közt tartalmaz transzgenerációs-, kontextuális-, élményközpontú-, érzelmi fókuszú-, megoldásépítő terápiák elemeit vagy például tranzakcióanalízis elgondolásait. Reális célt tűz ki és erre fókuszál, valamint mozgósítja az erőforrásokat a megoldáskeresés folyamatában. A kapcsolatokat fejlődési lehetőségekként fogja fel, értékeli.

Az általam képviselt családállítás a rendszerszemléletű családterápia felismeréseihez áll közel. Nem tartalmaz ezoterikus, okkult elemeket. A fogalmak, amiket használunk, a családterápia szóhasználatából származnak, ezt a nyelvet beszéljük.

Nagyon meggyőző számomra, hogy a csöndes egymásra figyelés, egymás felé fordulás, a másik tiszteletteljes elfogadása, mély közösséget hoz létre a csoporttagok közt.

Az a tapasztalatom, hogy a családfelállítás alatt a témahozó, a megszemélyesítő és a folyamatot szemlélő csoporttagok is egyaránt gazdagodnak, fontos élményeket, impulzusokat kapnak.

MILYEN PROBLÉMÁKKAL, KÉRDÉSEKKEL FORDULHATNAK HOZZÁM?

  • életvezetési problémák
  • önmegvalósítási nehézségek
  • döntési és elköteleződési nehézségek
  • élethelyzeti krízisek, veszteségek, gyász
  • serdülőkori nehézségek
  • párkapcsolati konfliktusok
  • krízisek a családban

MÓDSZEREIM:

- pár-és családterápia
- családállítás
- szupervíziós csoport
- coaching